KASB-HUNARGA YO‘NALTIRISHDA O‘QUVCHILARNING SHAXSIY QOBILYATLARINI ANIQLASH VA RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Mamanazarova Manzuraxon Abdualiyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada kasb-hunarga yo‘naltirish jarayonida o‘quvchilarning shaxsiy qobilyatlarini aniqlash va rivojlantirishning psixologik asoslari yoritilgan. O‘quvchilarning individual xususiyatlari, qiziqishlari, moyilliklari hamda kasbiy layoqatlarini aniqlashda psixodiagnostik metodlarning ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shuningdek, kasb tanlash jarayoniga ta’sir etuvchi ichki va tashqi omillar, o‘quvchilarda kasbiy motivatsiyani shakllantirish yo‘llari hamda pedagogik-psixologik yondashuvlarning samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Maqolada o‘quvchilarning qobilyatlarini rivojlantirish orqali ularni ongli kasb tanlashga yo‘naltirishning muhim jihatlari asoslab berilgan.