INKLYUZIV TA’LIM JARAYONIDA ALOHIDA EHTIYOJLI BOLALARNI IJTIMOIYLASHTIRISHNING PSIXOLOGIK MEZONLARI - Abdimalikova Noila To‘laboy qizi; Abdurasulova Mahfuza Kuzimurot qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada inklyuziv ta’lim tizimida alohida ehtiyojli va imkoniyati cheklangan maktabgacha yoshdagi bolalarni ijtimoiy-psixologik jihatdan adaptatsiya qilish hamda sog‘lom tengdoshlari muhitiga samarali integratsiyalash mezonlari o‘rganilgan. Bolalarning moslashuv jarayonidagi affektiv, kognitiv va xulq- atvor darajasidagi qiyinchiliklari, shuningdek, pedagoglar va guruhdoshlarning tolerantlik darajasini oshirish mexanizmlari ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Maktabgacha ta’lim tashkilotlarida inklyuziv psixologik iqlimni loyihalash bo‘yicha tizimli tavsiyalar ishlab chiqilgan.