MAKTAB MUHITIDA ZO‘RAVONLIK HOLATLARINING BOLALAR RUHIYATIGA TA’SIRI - Rahimova Nodira Ramanovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada maktab muhitida uchraydigan zo‘ravonlik holatlarining bolalar ruhiyatiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri tahlil qilinadi. Maktabdagi jismoniy, psixologik va og‘zaki zo‘ravonliklarning o‘quvchilarning emotsional holati, o‘ziga bo‘lgan ishonchi, ijtimoiy munosabatlari hamda ta’lim jarayonidagi faolligiga ta’siri ilmiy-psixologik jihatdan yoritilgan. Shuningdek, zo‘ravonlik natijasida bolalarda qo‘rquv, xavotir, tushkunlik, tajovuzkorlik va yolg‘izlik hissining shakllanishi haqida fikr yuritilgan. Maqolada maktab muhitida sog‘lom psixologik atmosfera yaratish, o‘quvchilar o‘rtasida o‘zaro hurmat va bag‘rikenglikni rivojlantirish hamda zo‘ravonlikning oldini olishda pedagog, psixolog va ota- onalarning hamkorligi muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlangan. Muammoni bartaraf etishga qaratilgan psixologik-pedagogik tavsiyalar ham bayon etilgan.