KEROSIN FRAKSIYALARINI DESULFURIZATSIYA QILISHDA AMIDLI ERITUVCHILARNING FIZIK-KIMYOVIY XOSSALARINI O‘RGANISH. - Bozorova Lobar Sharipovna; Eshniyozov Mirjalol Toxir o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kerosin fraksiyalarini desulfurizatsiya qilish jarayonida amidli erituvchilarning fizik-kimyoviy xossalari va ularning oltingugurtli birikmalarni ajratish samaradorligiga ta’siri o‘rganildi. Tadqiqot davomida amidli erituvchilarning qutbliligi, vodorod bog‘ hosil qilish qobiliyati hamda selektivligi kerosin tarkibidagi merkaptanlar, sulfidlar va tiofen hosilalarini ajratish jarayoniga sezilarli ta’sir ko‘rsatishi aniqlandi. Laboratoriya sharoitida olib borilgan tajribalar asosida harorat, fazalar nisbati va kontakt vaqti kabi parametrlarning jarayon samaradorligiga bog‘liqligi baholandi. Olingan natijalar amidli erituvchilar asosidagi ekstraksion desulfurizatsiya usuli ekologik xavfsiz va istiqbolli texnologiya ekanligini ko‘rsatdi.