AXBOROT MAYDONIDA TA’LIMGA TO‘SQINLIK QILUVCHI MA’LUMOTLARNI TAHLIL QILISH QOBILIYATINI SHAKLLANTIRISH - Soipova Gulnoza (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya Mazkur ilmiy tezisda zamonaviy axborot maydonida ta’lim jarayoniga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi ma’lumotlarni aniqlash, tahlil qilish va ularga nisbatan tanqidiy yondashuvni shakllantirish masalasi o‘rganiladi. Axborot oqimining keskin ortishi sharoitida o‘quvchilarning media savodxonligi va tanqidiy fikrlash kompetensiyalarini rivojlantirish muhim pedagogik vazifa sifatida namoyon bo‘lmoqda. Tadqiqotda noto‘g‘ri, manipulyativ va chalg‘ituvchi axborotlarning ta’lim jarayoniga salbiy ta’siri tahlil qilinib, ularni saralash va baholash ko‘nikmalarini rivojlantirish usullari ko‘rsatib beriladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, maxsus metodik yondashuvlar asosida tashkil etilgan darslar o‘quvchilarning axborotni tahlil qilish qobiliyatini sezilarli darajada oshiradi hamda ularning mustaqil fikrlashini rivojlantiradi.