IJTIMOIY TARMOQ VA QISQA VIDEOLARNING O‘SMIRLAR DIQQATI HAMDA TAFAKKUR JARAYONIGA TA’SIRI - Jumaboyeva Madina Baxtiyorovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ijtimoiy tarmoqlar va qisqa videokontentlarning o‘smirlar diqqati, tafakkuri hamda psixologik rivojlanishiga ko‘rsatayotgan ta’siri ilmiy-psixologik jihatdan tahlil qilinadi. Bugungi raqamli davrda o‘smirlarning katta qismi vaqtining asosiy qismini turli ijtimoiy platformalar va qisqa videolar tomosha qilish bilan o‘tkazayotgani ularning diqqat barqarorligi, mustaqil fikrlashi, xotira faoliyati va tahliliy tafakkuriga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Maqolada tezkor axborot oqimining o‘smirlar ongiga ta’siri, diqqatning tez chalg‘ishi, uzoq muddat bir faoliyatga jamlana olmaslik hamda virtual muhitga psixologik qaramlikning shakllanish omillari yoritilgan. Shuningdek, ijtimoiy tarmoqlardan me’yorida foydalanish, media madaniyatni rivojlantirish va o‘smirlarning sog‘lom psixologik rivojlanishini qo‘llab-quvvatlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan. Tadqiqot davomida maktab psixologi, pedagog va ota-onalarning hamkorligi o‘smirlarda tanqidiy fikrlash, diqqatni boshqarish va axborotni ongli qabul qilish ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim omil ekanligi asoslab berilgan.