QADIMGI VA O‘RTA ASRLARDA TARIXIY GEOGRAFIYANING VUJUDGA KELISHI - Nomozov Jaloliddin (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada qadimgi va o‘rta asrlarda tarixiy geografiya fanining shakllanish jarayonlari tahlil qilinadi. Qadimgi Sharq mamlakatlarida paydo bo‘lgan geografik tasavvurlar, Herodotus va Straboning geografik qarashlari, qadimgi Rimda xaritashunoslikning rivojlanishi hamda islom dunyosida geografik bilimlarning taraqqiyoti ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, Muhammad al-Xorazmiyning geografiya faniga qo‘shgan hissasi ham tahlil qilinadi. Maqolada Surxondaryo hududi va ayniqsa Termizning qadimgi va o‘rta asrlardagi tarixiy-geografik ahamiyatiga alohida e’tibor qaratilgan. Hududning Amudaryo bo‘yida joylashgani, Buyuk Ipak yo‘li tarmoqlarida muhim o‘rin egallagani va Sharq hamda G‘arb o‘rtasidagi savdo- madaniy aloqalarda ishtirok etgani tarixiy manbalar asosida ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot davomida tarixiylik, manbashunoslik, hududiy tahlil va taqqoslash metodlaridan foydalanildi. Natijada Surxondaryo hududi qadimgi va o‘rta asrlarda tarixiy geografik bilimlar rivojlangan muhim markazlardan biri bo‘lgani aniqlandi.