TALABALARDA XAVOTIRLANISH DARAJASINING AKADEMIK MUVAFFAQIYATGA TA’SIRI - Shodmonova Nilufar Xurshidbek qizi; Ergasheva Madinaxon Vali qizi; Fayzullayev Anvar Zayniddinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada talabalarda kuzatiladigan xavotirlanish darajasining akademik muvaffaqiyat ko‘rsatkichlariga ta’siri empirik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida talabalarning shaxsiy va vaziyatli xavotirlanish darajasi hamda ularning o‘zlashtirish natijalari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik o‘rganildi. Xavotirlanish darajasini aniqlashda Charles D. Spielberger tomonidan ishlab chiqilgan “State-Trait Anxiety Inventory (STAI)” metodikasidan foydalanildi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatdiki, yuqori darajadagi xavotirlanish akademik faoliyat samaradorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi, o‘rtacha darajadagi motivatsion xavotir esa ma’lum sharoitlarda o‘zlashtirish ko‘rsatkichlarini rag‘batlantirishi mumkin. Tadqiqot natijalari asosida talabalarda konstruktiv emotsional boshqaruv ko‘nikmalarini shakllantirish zarurligi asoslab berildi.