MDR ЎПКА СИЛИДА МАРКАЗИЙ АСАБ ТИЗИМИНИНГ ШИКАСТЛАНИШИ - Паноева Нилуфар Хамроевна; Саноева Матлюба Жахонкуловна (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация. MDR ўпка сили нафақат нафас олиш тизимига, балки марказий асаб тизимига ҳам таъсир кўрсатадиган кучли тизимли бузилишлар ривожланиши билан кечадиган оғир ва прогрессив кечиш билан тавсифланади. Сурункали гипоксия, узоқ муддатли заҳарланиш, иммун-яллиғланиш реакциялари ва қон томир бузилишлари бош мияда структуравий ўзгаришларнинг шаклланишига ёрдам беради, бу эса ўпкада сил жараёнининг тарқалиши билан янада чуқурлашиши мумкин.Тадқиқот натижалари MDR ўпка силида ўпканинг зарарланиш даражаси ва бош миядаги нейровизуализацион ўзгаришларнинг яққоллиги ўртасида яқин боғлиқлик мавжудлигини кўрсатди.