DANG’ARA TUMANIDA MEHNAT RESURSLARINING DEMOGRAFIK SHAKLLANISH XUSUSIYATLARI - D.G`.Mo`minov; D.F.Qodirova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Dang’ara tumanida mehnat resurslarining demografik shakllanish xususiyatlari statistik va mintaqaviy ma’lumotlar asosida tahlil qilingan. Tadqiqot davomida aholi miqdorining ko’payishi, yosh va jins tuzilishi, tabiiy ko’payish, aholining harakati hamda iqtisodiy jihatdan faol bo’lgan fuqarolarning mehnat salohiyatining rivojlanishiga qanday ta’sir qilishi o’rganildi. Tadqiqotning metodologik asosini statistik tahlil, taqqoslash, demografik tahlil hamda mintaqaviy yondashuv tashkil etdi. Ma’lumotlar bazasi sifatida O’zbekiston Respublikasi Statistika agentligi, Farg’ona viloyati statistika boshqarmasi hamda ilmiy manbalardan foydalanildi. Tadqiqot natijalari Dang’ara tumanida yoshlar qismining ko’pligi va tabiiy ko’payish tezligining barqarorligi mintaqa mehnat salohiyatining rivojlanishiga yaxshi ta’sir etayotganini ko’rsatdi. Bunga qo’shimcha ravishda, aholining ko’chish jarayonlari va ish bilan ta’minlash muammolari mehnat salohiyatining mintaqaviy shakllanishiga ta’sir etuvchi muhim sabablar deb baholandi. Tadqiqot natijalari mintaqaviy demografik siyosatni takomillashtirish va mehnat resurslaridan unumli foydalanish bo’yicha ilmiy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.