NAMANGAN OʻZBEK SHEVALARI TADQIQINING LISONIY TARAQQIYOT BOSQICHLARI VA TARIXIY-GRAMMATIK ASOSLARI - Ajmadjonova Shahlo Mahmudjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek dialektologiyasi tizimida o‘ziga xos lingvistik xususiyatlari bilan ajralib turuvchi Namangan viloyati o‘zbek shevalari guruhining tadqiq etilish tarixi va fundamental grammatik xususiyatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda V.P. Nalivkin va M.V. Nalivkinaning 1884-yildagi Namangan uyezdi shevalari lug‘ati va grammatik ilovasi, akademik A.K. Borovkov, V.V. Reshetov, I. Darvishov hamda professor A.Y. Aliyev kabi yirik dialektolog olimlarning ilmiy xulosalari asosida arxiv materiallari o‘rganilgan. Maqolada Namangan shevalariga xos bo‘lgan unlilar tizimidagi o‘zgarishlar (umlaut hodisasi), kelishik tizimidagi variantdorlik, sintaktik ellipsis hamda qadimgi turkiy qatlam unsurlarining saqlanish qonuniyatlari izchil yoritilgan.