TISH KURTAGI RIVOJLANISHI DAVRIDA QATTIQ TO‘QIMALARDA PAYDO BO‘LADIGAN PATOLOGIYALAR - Baxodirova Robiyaxon Lutfullo qizi; Yunusova Munira Dilmuratovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tish kurtagi rivojlanishi jarayonida tishning qattiq to‘qimalari - emal, dentin va sementda yuzaga keladigan tug‘ma hamda rivojlanish patologiyalari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tish rivojlanishi murakkab biologik jarayon bo‘lib, unda epitelial va mezenximal to‘qimalar o‘zaro ta’sirga kirishadi, natijada emaloblastlar, odontoblastlar va sementoblastlar shakllanadi. Shu jarayonning istalgan bosqichida genetik, metabolik, infeksion, toksik, travmatik yoki ekologik omillar ta’siri qattiq to‘qimalarning miqdoriy va sifat o‘zgarishlariga olib kelishi mumkin.