YURAK-QON TOMIR TIZIMI PATOFIZIOLOGIYASI - Baxodirova Robiyaxon Lutfullo qizi; Istamova Sitorabonu Anvar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada yurak-qon tomir tizimi patofiziologiyasi, uning asosiy buzilish mexanizmlari, arterial gipertenziya, ateroskleroz, yurak ishemik kasalligi, yurak yetishmovchiligi va qon aylanish yetishmovchiligi kabi holatlarning kelib chiqish sabablari ilmiy-nazariy jihatdan yoritiladi. Yurak-qon tomir tizimi organizmda kislorod, oziq moddalar, gormonlar va metabolik mahsulotlarning tashilishini ta’minlovchi asosiy tizimlardan biridir.