DIASTEMANI KOMPOZIT MATERIALLAR BILAN YOPISH USULLARI - Baxodirova Robiyaxon Lutfullo qizi; Yunusova Munira Dilmuratovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada oldingi tishlar orasida uchraydigan diastemani kompozit materiallar yordamida yopishning klinik, estetik va funksional jihatlari yoritiladi. Diastema bemorning tabassum estetikasi, nutq aniqligi va psixologik holatiga ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Zamonaviy estetik stomatologiyada diastemani yopishning ortodontik, ortopedik va terapevtik usullari mavjud bo‘lib, kompozit restavratsiya eng kam invaziv, nisbatan tez bajariladigan va iqtisodiy jihatdan qulay usullardan biri hisoblanadi. Maqolada to‘g‘ridan-to‘g‘ri kompozit qo‘yish, silikon kalit asosida modellashtirish, Mylar matritsa yordamida shakllantirish, qatlamlab tiklash va polishing bosqichlari tahlil qilinadi.