MINERALIY RESURSLARNI QAZIB OLISH VA QAYTA ISHLASH USULLARI - Abdirazakov Akmal Ibragimovich; Normatov Shaxzod Xudayberdi o‘g‘li; G’aniyev Barkamol Eshdavlat o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Kirish Minerallar - bu inson ehtiyoji uchun yer qa’ridan ajratib olinadigan qattiq, suyuq va gazsimon moddalardir . Qattiq minerallar yonuvchan (torf, slanets, ko’mir) va yonmaydiganlarga bo’linadi, ular agronomik (apatit va fosforit), metall bo’lmagan (kvarts, barit va boshqalar) va metall (qora va rangli metall rudalari) deb tasniflanadi. Mineral boyitish - bu mineral xom ashyoni qayta ishlash bilan bog’liq bo’lgan mexanik jarayonlar to’plami bo’lib, u qimmatbaho komponentlarni ajratib olish va hozirgi texnik va iqtisodiy sharoitlarda amaliy qiymatga ega bo’lmagan chiqindi jinslar va zararli aralashmalarni olib tashlashni o’z ichiga oladi. Boyitish natijasida ruda rudaning o’ziga qaraganda yuqori sifatli konsentratga aylanadi.