BUYUK SALJUQIYLAR IMPERIYASINING TASHQI ALOQALARIGA DOIR BA’ZI MULOHAZALAR - Sa'dullayev Nodirbek Ulugʻbek ogʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XI-XII asrlarda Yaqin va Oʻrta Sharq mintaqasida ulkan geosiyosiy mavqega ega boʻlgan Buyuk Saljuqiylar imperiyasining tashqi siyosati va diplomatik munosabatlari tahlil qilinadi. Saljuqiylar sulolasi hukmronligi davrida Vizantiya imperiyasi, Abbosiylar xalifaligi, Fotimiylar davlati hamda Markaziy Osiyodagi qoʻshni xonliklar bilan olib borilgan aloqalarning oʻziga xos xususiyatlari yoritilgan. Shuningdek, imperiyaning xalqaro savdo yoʻllari (Buyuk Ipak yoʻli) xavfsizligini taʼminlash hamda Sharq-Gʻarb iqtisodiy-madaniy aloqalaridagi oʻrni manbalar va zamonaviy tarixshunoslik asosida koʻrib chiqiladi.