EFFECT OF CONTINUOUS GLUCOSE MONITORING AND INSULIN PUMP SYSTEMS ON GLYCEMIC CONTROL AND QUALITY OF LIFE IN CHILDREN AND ADOLESCENTS WITH TYPE 1 DIABETES MELLITUS - Nishonova Yulduz Xatamovna; Baratov Azizbek Akbar o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu tadqiqot bolalar va o‘smirlarda 1-tip diabet mellitusni boshqarishda uzluksiz glyukoza monitoringi (CGM) va insulin pompalarining samaradorligini baholashga bag‘ishlangan[3,6].1-tip diabet — oshqozon osti bezi beta-hujayralarining autoimmun nobud bo‘lishi natijasida yuzaga keladigan mutlaq insulin yetishmovchiligi bilan kechadigan surunkali kasallikdir. An’anaviy davolash (ko‘p martalik in’eksiya va punktatsion glyukoza o‘lchash) glyukoza dinamikasini ko‘rsatmasligi, tungi gipoglikemiyani aniqlay olmasligi va bolalarda monitoringning past muntazamligi kabi kamchiliklarga ega.CGM interstitsial glyukozani real vaqtda kuzatib, glyukoza trendlarini ko‘rsatadi, insulin pompasi esa (jumladan, tubeless tizimlar) bazal va bolus insulinni individual ravishda moslashuvchan yetkazib beradi. Ushbu texnologiyalarning birgalikdagi qo‘llanilishi glyukoza barqarorligini oshiradi, gipoglikemiya xavfini kamaytiradi, bolalarning o‘sishi, maktab faoliyati va hayot sifatini yaxshilaydi.