EKOLOGIK MATBAA: BARQAROR BOSMA TEXNOLOGIYALAR VA EKOLOGIK MATERIALLARDAN FOYDALANISH ISTIQBOLLARI - Tojimuradova Dilnura Erkin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Matbaa sanoati mahsulot ishlab chiqarishda qog‘oz, siyoh kabi asosiy materiallarga ehtiyoj sezadi. Ushbu materiallarni ishlab chiqarishda qisman tabiiy resurslardan, asosan esa neft-kimyo mahsulotlaridan foydalaniladi. Materiallar ishlab chiqarish jarayonida zarur bo‘lgan energiya va resurslardan foydalanish natijasida yuzaga keladigan ekologik omillar ekologik materiallardan foydalanishni zaruratga aylantirmoqda. Kundalik ravishda ortib borayotgan ekologik muammolar va tashvishlar ko‘plab sohalarda ekologik hamda barqaror mahsulotlarni loyihalash va ishlab chiqarishni talab etmoqda. Birlashgan Millatlar Tashkilotining barqaror rivojlanish maqsadlarida ham ko‘rsatib o‘tilgan mas’uliyatli ishlab chiqarish va iste’mol doirasida tabiiy resurslardan samarali foydalanish, ekologik chiqindilarni minimallashtirish, qayta ishlash orqali mahsulotlarni qayta foydalanishga yo‘naltirish hamda chiqindi miqdorini kamaytirish barqaror ishlab chiqarishni ta’minlash nuqtai nazaridan muhim hisoblanadi. Matbaa sanoatida qo‘llaniladigan materiallarning imkon qadar tabiiy tarkibli va qayta ishlashga mos bo‘lishi ham barqaror ishlab chiqarishni qo‘llab-quvvatlaydi. Shu nuqtai nazardan, ushbu tadqiqotda matbaa sanoati uchun barqaror va ekologik materiallar o‘rganilib, matbaa sohasi doirasida mazkur masalaga e’tibor qaratish hamda ilmiy adabiyotlarga hissa qo‘shish maqsad qilingan.