ESHITISH SISTEMASINING FIZIK XUSUSIYATLARI - Eshmamatova Sevara Qodir qizi; Xudoyberdiyeva Sevinch Shaxbiddnovna; F.N.Temirov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Eshitish sistemasining fizik asoslari, tovush to‘lqinlarining hosil bo‘lishi va tarqalishi, inson qulog‘ining tuzilishi hamda eshitish jarayonining biofizik mexanizmlari yoritilgan. Tovushning asosiy fizik kattaliklari — chastota, amplituda, intensivlik va rezonans hodisalari tahlil qilinadi. Shuningdek, eshitish analizatorining funksional xususiyatlari, tovushning quloqda qabul qilinishi va nerv impulslariga aylanish jarayonlari ilmiy jihatdan tushuntirilgan. Eshitish sistemasining fizik xususiyatlarini o‘rganish audiologiya, otorinolaringologiya va tibbiy diagnostikada muhim ahamiyat kasb etadi.