XX ASR O’ZBEK ADABIYOTI VA HOZIRGI ADABIY JARAYON TADQIQI - Batirova Nazokat Baxtiyorovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada XX asr o‘zbek adabiyoti va hozirgi adabiy jarayonning asosiy rivojlanish bosqichlari, badiiy-estetik xususiyatlari hamda adabiy tafakkur evolyutsiyasi ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda jadidchilik, sovet davri va mustaqillik davri adabiyotining o‘ziga xos jihatlari, g‘oyaviy yo‘nalishlari va janrlar tizimidagi o‘zgarishlar solishtiriladi. Shuningdek, adabiyotning ijtimoiy vazifasi, mafkuraviy ta’sirlar va ijodiy erkinlik masalalari yoritiladi. Zamonaviy adabiy jarayonda yuz berayotgan postmodernistik tendensiyalar, intertekstual bog‘liqliklar hamda raqamli texnologiyalar ta’siri ham tahlil etiladi. Maqolada adabiyotning milliy va umuminsoniy qadriyatlarni uyg‘unlashtirishdagi o‘rni ham alohida ko‘rib chiqiladi.