AN’ANAVIY CHOLG’ULARNI TAKOMILLASHTIRISH HAMDA QAYTA ISHLASHDAGI KAMCHILIKLAR VA YUTUQLAR (DUTOR) - Ikromjonova Donoxon Ilhomjon qizi; Abdullayev Zuxriddin Abdujabbor o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada an’anaviy o‘zbek cholg‘ularidan biri bo‘lgan dutorning takomillashtirilishi, qayta ishlanish jarayonlari, mavjud kamchiliklar va erishilgan yutuqlar ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda dutorning konstruktiv tuzilishi, akustik xususiyatlari, zamonaviy texnologiyalar asosida qayta ishlash usullari hamda ijrochilik imkoniyatlarini kengaytirish masalalari yoritilgan. Shuningdek, cholg‘uni modernizatsiya qilish jarayonida uchraydigan texnik va ijrochilik muammolari, milliy an’analarni saqlab qolish masalalari ham ko‘rib chiqilgan. Maqolada dutor cholg‘usining milliy musiqa madaniyatidagi o‘rni va uni rivojlantirish istiqbollari ochib berilgan.