CHANGSIMON CHOLG‘ULARNI QIYOSLASH ORQALI YUTUQ VA KAMCHILIKLARINI ISHLAB CHIQISH - To‘lanboyeva Shoxida Murodjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek milliy musiqa san’atida o‘ziga xos o‘ringa ega bo‘lgan chang cholg‘usining tarixiy taraqqiyoti, ijrochilik imkoniyatlari haqida ma’lumot berilgan. Tadqiqotning bosh maqsadi — o‘zbek chang sozi va dunyo xalqlari madaniyatidagi boshqa changsimon cholg‘ularni (santur, simbala, magna va boshqalar) o‘zaro qiyosiy tahlil qilish orqali ularning konstruktiv hamda funksional yutuq va kamchiliklarini ochib berishdan iborat. Tadqiqot natijalari an’anaviy cholg‘u ijrochiligini modernizatsiya qilish va milliy merosni asrab-avaylashga xizmat qiladi.