ILK MUSIQA CHO’LGULARI - Mamadaliyeva Gulrux (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola insoniyat sivilizatsiyasining dastlabki bosqichlarida musiqa madaniyatining shakllanishida ilk musiqa cho’lgularining o’rni va ahamiyatini o’rganadi. Markaziy Osiyo, xususan O’zbekiston hududidagi arxeologik topilmalar va tarixiy manbalar asosida qadimiy musiqa asboblarining turlari, ularning yasash texnologiyalari va ijro uslublari tahlil qilinadi. Tadqiqot qadimiy jamiyatlarda musiqa cho’lgularining diniy marosimlar, ijtimoiy hayot va san’atdagi funksiyalarini yoritadi. Maqola ilk musiqa cho’lgularining mintaqa musiqa merosiga qo’shgan hissasi va ularning zamonaviy musiqa an’analariga ta’sirini baholaydi.