ALKOGOLIZM ASORATLARIDA HAMSHIRALIK PARVARISHI - Tashmuradova Barno Achilovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya: Ushbu maqolada alkogolizm kasalligining asosiy asoratlari va ular yuzaga kelganda hamshiralik parvarishining roli, vazifalari hamda amaliy yondashuvlari yoritilgan. Muallif alkogolizmning surunkali kechishida rivojlanadigan nevrologik, somatik va psixiatrik asoratlarni tahlil qilib, hamshiraning kuzatuv, baholash, profilaktika va reabilitatsiya jarayonlarida tutgan o’rnini ko’rsatib bergan. Maqolada hamshiralik parvarishi standartlari, bemorlarga individual yondashuv usullari va oila bilan ishlashning ahamiyati alohida ta’kidlangan. Hamshiralarga alkogolizmda yuzaga keladigan tana funktsiyalarining buzilishini o’z vaqtida aniqlash, dori-darmonlarning to’g’ri berilishini nazorat qilish va bemorga psixologik yordam ko’rsatishda amaliy tavsiyalar berilgan.