ARAB TILIDAGI MOSLASHMAGAN ANIQLOVCHI VA UNING TURLARI TAHLIL QILINADI - Xabibullayeva Robiya; Umarova Nodira Ismatovna. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada arab tilidagi moslashmagan aniqlovchi – izofa birikmasining grammatik xususiyatlari tahlil etiladi. Tadqiqot jarayonida B.Z. Xalidovning “Учебник арабского языка”, Ne’matullo Ibrohimovning “Arab tili grammatikasi” hamda arab tilidagi “ةيوحنلا سوردلا” manbalari qiyosiy asosda o‘rganildi. Izofa birikmasining tuzilishi, muzof va muzof ilayhning grammatik funksiyalari, aniqlik va noaniqlik kategoriyalari hamda qaratqich kelishigi bilan bog‘liq grammatik qoidalar turli misollar yordamida yoritib berildi. Shu bilan birga, ikki kelishikli otlarning izofa tarkibida qo‘llanish xususiyatlari arab manbalari asosida izohlandi. Tadqiqot natijalari arab manbalarida izofa mavzusining kengroq, chuqurroq va batafsilroq bayon qilinganini ko‘rsatdi.