OIML NING XALQARO TAVSIYALARI VA HUJJATLARI - Abdiraximov Shaxzod Abdisamad o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada International Organization of Legal Metrology (МОЗМ) ning xalqaro tavsiyalari va normativ hujjatlarining metrologiya tizimidagi o‘rni, ularning o‘lchovlar birliligini ta’minlashdagi ahamiyati hamda milliy metrologiya tizimiga integratsiya qilish istiqbollari tahlil qilingan. «МОЗМ» tomonidan ishlab chiqilgan xalqaro tavsiyalar va hujjatlarning texnik jihatdan tartibga solish, standartlashtirish hamda sertifikatlashtirish sohalaridagi amaliy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy o‘lchash vositalarini, jumladan klinik elektron termometrlarni metrologik baholashda «OIML R 115:1995» tavsiyasining qo‘llanilishi misolida xalqaro hujjatlarni joriy etishning samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, «МОЗМ» hujjatlarini milliy normativ bazaga integratsiya qilish o‘lchash aniqligi va ishonchliligini oshirish, texnik to‘siqlarni kamaytirish hamda xalqaro savdo jarayonlarida mahsulotlarning muvofiqligini ta’minlashga xizmat qilishi asoslab berilgan.