ZAHIRIDDIN MUHAMMAD BOBUR — BUYUK SARKARDA, SHOIR VA DAVLAT ARBOBI SIFATIDA: TARIXIY VA ILMIY TAHLIL - Xujamberdiyeva Lobarxon Xaydar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada Zahiriddin Muhammad Boburning hayoti, davlat boshqaruvi faoliyati, harbiy strategiyasi hamda adabiy merosi kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi Boburning buyuk sarkarda, iste’dodli shoir va dono davlat arbobi sifatidagi ko‘p qirrali faoliyatini IMRAD metodologiyasi asosida ilmiy yondashuvda o‘rganishdan iborat. Maqolada tarixiy manbalar, xususan, “Boburnoma” asari asosiy empirik manba sifatida tahlil qilinadi. Natijalar Boburning nafaqat Markaziy Osiyo, balki jahon tarixida tutgan o‘rni beqiyos ekanligini ko‘rsatadi. Shuningdek, uning boshqaruv uslubi va harbiy strategiyalari zamonaviy boshqaruv tizimlari uchun muhim tajriba maktabi sifatida baholanadi.