AXBOROT-KOMMUNIKATSIYA TIZIMLARIDA TARMOQ TRAFIGINI HIMOYALASH USULLARINI DASTURIY TA’MINOTINI ISHLAB CHIQISH - Karimova Iqbol Madaminovna; Frunzayev Raxmatjon Axmad o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Abstract: Ushbu maqolada tarmoq trafigini himoyalovchi dasturiy vositalarni ishlab chiqish masalasi koʻrib chiqilgan. Zamonaviy korporativ va shaxsiy tarmoqlarda kiberatakalarga qarshi kurash tobora dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Maqolada paket filtrlash, chuqur paket tahlili (DPI), intruziyalarni aniqlash va oldini olish tizimlari (IDS/IPS), shuningdek VPN va SSL/TLS protokollari asosida ishlaydigan himoya vositalari batafsil tahlil qilingan. Ishlab chiqilgan dasturiy yechim Python va Scapy kutubxonasi yordamida amalga oshirilgan boʻlib, real vaqt rejimida tarmoq trafigini kuzatish, shubhali paketlarni aniqlash va zararli faoliyatni bloklash imkonini beradi. Tajriba natijalari ishlab chiqilgan tizimning SQL-injection, DoS va port skanerlash hujumlarini 94.7% aniqlik bilan aniqlashini koʻrsatdi. Tizim Oʻzbekiston milliy standarti Oʻz DSt ISO/IEC 27001 talablariga muvofiq sertifikatlanishga moslashtirilgan