GENETIK ALGORITM YORDAMIDA STEGANOGRAFIK TIZIM SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Nurjanov Jo‘rabek Shomurotovich; Abdisharipov Sarvar Mansur o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada genetik algoritmlar yordamida steganografik tizimlarning samaradorligini oshirish masalasi ko’rib chiqiladi. Steganografiya — ma’lumotlarni boshqa media fayllari ichida yashirish san’ati bo’lib, axborot xavfsizligi sohasida muhim ahamiyat kasb etadi. Taklif etilgan yondashuv genetik algoritmlarning qidiruv va optimallashtirish imkoniyatlaridan foydalanib, piksel tanlash jarayonini avtomatlashtiradi va yashirish sig’imini oshiradi. Tajribalar natijasida an’anaviy LSB (Least Significant Bit) usullariga nisbatan PSNR ko’rsatkichi 3.2 dB ga oshgani va yashirilgan ma’lumot hajmi 18% ga ko’paytirilgani isbotlandi. Taklif etilgan metod raqamli tasvirlarga nisbatan qo’llanilgan bo’lib, kriptografiya bilan birgalikda ishlatilganda axborot uzatish xavfsizligini sezilarli darajada mustahkamlaydi.