KICHIK BIZNES VA TADBIRKORLIKNI RIVOJLANTIRISHDA SOLIQ IMTIYOZLARINING IQTISODIY SAMARADORLIGI - Shermuxamedov Bexzodjon Usmonovich; Qosimova Fazilat Sherzod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasida kichik biznes va xususiy tadbirkorlikni rivojlantirishga yo‘naltirilgan soliq imtiyozlarining iqtisodiy samaradorligi tahlil qilinadi. Milliy statistika qo‘mitasi va Soliq qo‘mitasi ma’lumotlari asosida 2021–2025-yillar davomida kichik biznes subyektlarining soni, ularning yalpi ichki mahsulot (YaIM)dagi ulushi baholab chiqilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, aylanmadan olinadigan solqi tizimi va maxsus iqtisodiy zonalardagi imtiyozlar biznesning rasmiy sektorga ko‘chishiga turtki bo‘lgan, biroq qator muammolar: norasmiy iqtisodiyotning sezilarli ulushi, moliya manbalariga cheklangan kirish samaradorlikni to‘sib qolmoqda. Maqolada mavjud cheklovlarni bartaraf etish yuzasidan xulosalar va tavsiyalar bayon etilgan.