ENDOSKOP APPARATLARIDA HAYOT FAOLIYATI XAVFSIZLIGI, REPROCESSING VA INFEKSIYA XAVFLARINI BOSHQARISH - MAXAMMADSHOKIROV SANJARBEK BAXTIYOR O‘G‘LI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Endoskop apparatlaridan foydalanishda hayot faoliyati xavfsizligi nuqtai nazaridan asosiy xavf omillarini aniqlash, reprocessing jarayonining infeksiya nazoratidagi rolini baholash va endoskopiya bo‘limlari uchun amaliy xavfsizlik choralarini asoslash. Usullar. Endoskoplarni qayta ishlash, GI endoskopiya bo‘limlarida xavfsizlik, moslashuvchan endoskoplarda infeksiya uzatish xavfi va xalqaro reprocessing tavsiyalari bo‘yicha klinik qo‘llanmalar hamda sharh maqolalar tahlil qilindi. Xavf omillari elektr xavfsizligi, biologik xavf, kimyoviy ta’sir, mexanik shikastlanish va tashkiliy/inson omili bo‘yicha guruhlarga ajratildi hamda soddalashtirilgan xavf boshqaruvi yondashuvi qo‘llanildi. Natijalar. Manbalarda endoskop bilan bog‘liq infeksiya uzatish holatlarining asosiy qismi qayta ishlash protokollariga rioya qilinmagani yoki uskunaning shikastlangan holatda ishlatilgani bilan bog‘liqligi qayd etilgan. Reprocessing jarayonida tozalash, yuqori darajali dezinfeksiya, to‘liq quritish va saqlash bosqichlaridagi xatolar biofilm hosil bo‘lishi va keyingi bemorga mikroorganizmlar o‘tishi xavfini oshiradi. Shuningdek, xavfsizlik bo‘yicha yo‘riqnomalarda endoskopiya bo‘limida infektsion nazorat rejasi, xodimlar kompetensiyasi, toza va iflos endoskoplar oqimini ajratish hamda favqulodda holat bo‘yicha aniq algoritmlar zarurligi ta’kidlangan. Xulosa. Endoskop apparatlarida HFX faqat texnik xizmat masalasi emas, balki reprocessing sifati, infeksiya nazorati, xodimlar tayyorgarligi va xavfsiz tashkiliy muhit bilan uzviy bog‘liq tizimli masaladir. Qat’iy reprocessing protokollari, riskga asoslangan nazorat va muntazam auditlar bemor va xodimlar xavfsizligini sezilarli darajada oshiradi.