MARKAZIY BANK PUL-KREDIT SIYOSATI VA INFLYATSIYAGA QARSHI CHORALAR: MARKAZIY OSIYO DAVLATLARI MISOLIDA QIYOSIY TAHLIL - Ikromjon Muxitdinov Xamid o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada Markaziy Osiyo mintaqasidagi besh davlat — O’zbekiston, Qozog’iston, Qirg’iziston, Tojikiston va Turkmaniston markaziy banklarining pul- kredit siyosati instrumentlari, ularning amaliy qo’llanilishi va inflyatsiyaga qarshi choralari qiyosiy tahlil qilingan. Tadqiqotda 2024–2026 yillar oralig’idagi makroiqtisodiy ko’rsatkichlar — asosiy (qayta moliyalashtirish) stavkasi, iste’mol narxlari indeksining dinamikasi, valyuta kursi rejimlari va prudensial choralar nuqtai nazaridan o’rganilgan. Tahlil shuni ko’rsatdiki, mintaqaning to’rt davlati inflyatsion taqliddi (inflation targeting) rejimini qabul qilgan bo’lsa, Turkmaniston qattiq valyuta kursi rejimini saqlab kelmoqda. Inflyatsiyaning eng yuqori darajasi (11–12 foiz) Qozog’iston va Qirg’izistonda kuzatilmoqda, eng pasti esa Tojikistonda (taxminan 3,5 foiz) qayd etilgan. Maqolada har bir davlatning pul-kredit siyosatining samaradorligini belgilovchi institutsional, strukturaviy va tashqi omillar tahlil qilinib, mintaqa darajasidagi muvofiqlashtirilgan choralar zarurligi asoslangan.