UMUMTA’LIM MAKTABLARIDA O‘ZBEKISTON TARIXI DARSLARINI O‘QITISHDA ARXIV MANBALARIDAN FOYDALANISH METODIKASI - Yoriqulov Alisher Sohibjon о‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada umumta’lim maktablarida O‘zbekiston tarixi darslarini o‘qitishda arxiv manbalaridan foydalanish metodikasining nazariy va amaliy asoslari tahlil qilingan. Tarixiy hujjatlar va arxiv materiallaridan foydalanishning o‘quvchilarda tarixiy tafakkur, tanqidiy fikrlash hamda manbalar bilan ishlash kompetensiyalarini shakllantirishdagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, tarix ta’limida arxiv manbalarini qo‘llashning didaktik imkoniyatlari, zamonaviy pedagogik texnologiyalar bilan integratsiyasi va o‘qitish samaradorligini oshirishdagi roli ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari arxiv hujjatlaridan foydalanish tarix ta’limining sifatini oshirish, o‘quvchilarning mustaqil izlanish faoliyatini rivojlantirish va tarixiy voqealarga nisbatan xolis yondashuvni shakllantirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi.