1920-YILLAR O‘ZBEKISTON TARIXIDA OCHILGAN ILK PEDAGOGIKA TEXNIKUMLARI VA ULARNING TA’LIM TIZIMIDAGI O‘RNI. - Mamatkulova Maxfuza Kozimovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada 1920-yillarda O‘zbekistonda xalq ta’limi tizimini shakllantirish jarayonida ilk pedagogika texnikumlarining dorulmuallimin va dorulmuallimotlar tashkil etilishi, ularning faoliyati hamda ta’lim tizimidagi o‘rni tahlil qilinadi. Maqolada arxiv hujjatlari va tarixiy manbalarga tayanib, yangi o‘qituvchi kadrlarni tayyorlashda vujudga kelgan moddiy, ma’naviy va g‘oyaviy qiyinchiliklar insoniy va xolis nuqtai nazardan yoritilgan. Shuningdek, jarayonda milliy ziyolilarimizning (jadidlarning) o‘rni alohida ta’kidlanadi.