FARG‘ONA VODIYSIDA SOVET MAKTAB TIZIMINING SHAKLLANISHI: MILLIY QADRIYATLAR VA KOMMUNISTIK MAFKURA TO‘QNASHUVI (1930–1980-YILLAR). - Isaqova Mashxuraxon Ilhomjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada 1930–1980-yillar oralig‘ida Farg‘ona vodiysida sovet ta’lim tizimining o‘rnatilish jarayoni, uning milliy madaniyat bilan o‘zaro munosabati va jamiyat hayotiga ta’siri tadqiq etiladi. Farg‘ona vodiysi o‘zining qadimiy islomiy an’analari va jadidchilik markazi bo‘lganligi sababli, sovet modernizatsiyasi bu yerda o‘ziga xos qarshiliklar va transformatsiyalarga duch keldi. Maqolada arxiv ma’lumotlari va statistik jadvallar yordamida ta’limdagi mafkuraviy bosim, xotin-qizlar ta’limi va paxta yakkahokimligining maktab tizimiga ta’siri tahlil qilinadi.