O‘ZBEK TILINING BUXORO SHEVASIGA OID AYRIM DIALEKTIZMLARNING LINGVISTIK XUSUSIYATLARI - Tursunqulova Ruxshona Ikrom qizi; Yusupov Sardor Shodi o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek tili dialektologiyasida alohida o‘rin tutuvchi Buxoro shevasining o‘ziga xos lingvistik va dialektal xususiyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda hududiy shevaning fonetik tizimi, xususan, “o”lanish hodisasi hamda undoshlar tarkibidagi o‘zgarishlar lisoniy dalillar asosida yoritilgan. Shuningdek, maqolada Buxoro shevasi leksik qatlamining shakllanishi va grammatik qurilishiga uzoq muddatli tarixiy-madaniy aloqalar natijasida qo‘shni tojik (fors) tili ko‘rsatgan kuchli lisoniy ta’sir tahlil qilingan. Maqola xulosalari shahar shevalarining hozirgi holati va o‘zbek dialektologiyasini boyitishda muhim o‘rin tutadi.