JAHON MIQYOSIDAGI AXBOROT URUSHLARI SHAROITIDA MAMLAKATNING IMIJINI MUSTAHKAMLASH MUAMMOLARI - Berdiev Bektosh Okhnorovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada jahon miqyosida kuchayib borayotgan axborot urushi, dezinformatsiya, tashqi axborot manipulyatsiyasi, raqamli propaganda, sun’iy intellekt asosidagi soxta kontent va kiberxavflar sharoitida mamlakat imidjini mustahkamlash muammolari tahlil qilinadi. XXI asrda davlat imidji faqat diplomatik bayonotlar, iqtisodiy o‘sish yoki madaniy jozibadorlik orqali emas, balki axborot makonidagi barqaror ishtirok, ishonchli kommunikatsiya, tezkor inqiroziy munosabat, xalqaro auditoriya bilan ochiq muloqot va milliy manfaatlarni tushunarli narrativlar orqali ifodalash qobiliyati bilan ham belgilanmoqda. Maqolada axborot urushi sharoitida mamlakat imidjiga tahdid soluvchi asosiy omillar — tashqi propaganda, feyk xabarlar, ijtimoiy tarmoqlardagi manipulyativ kampaniyalar, bot tarmoqlari, dipfeyk texnologiyalari, kiberhujumlar, institutsional muvofiqlashuv yetishmasligi va media savodxonlik darajasining pastligi kabi masalalar yoritiladi. Shuningdek, O‘zbekiston misolida ochiq tashqi siyosat, raqamli davlat boshqaruvi, islohotlar kommunikatsiyasi, media savodxonlik va xalqaro jamoatchilik bilan ishlash mamlakat imidjini mustahkamlashning muhim yo‘nalishlari sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada mamlakat imidjini himoya qilish va kuchaytirish uchun strategik kommunikatsiya, axborot xavfsizligi, jamoatchilik diplomatiyasi, faktcheking, raqamli diplomatiya va fuqarolik jamiyati ishtirokini birlashtirgan kompleks yondashuv zarurligi asoslanadi.