ASHTARXONIYLAR SULOLASINING SO’NGI BOSQICHI: SUBXONQULIXON HUKMRONLIGI TAHLILI - Abdulazizova Muxlisa (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Ashtarxoniylar sulolasining so’nggi yirik vakili Subxonqulixon (1681–1702) hukmronligi davridagi siyosiy jarayonlar, ichki ziddiyatlar, tashqi munosabatlar va sulolaning inqirozga yuz tutishining asosiy sabablari tahlil etiladi. Maqolada XVII asr oxiri – XVIII asr boshlarida Buxoro xonligidagi siyosiy beqarorlik, qabilaviy kuchlar va markaziy hokimiyat o’rtasidagi kurash, iqtisodiy tanazzul va harbiy zaiflik masalalari ko’rib chiqiladi. Tadqiqot davomida manbashunoslik, tarixiy tahlil va qiyosiy metodlardan foydalanilgan.