OʻZBEKISTONNING EKSPORT SALOHIYATINI DIVERSIFIKATSIYA QILISH VA UNING AHOLI TURMUSH STANDARTLARIGA TAʼSIRI - Jo’rayeva Zamira Ulug’bek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot ishida Oʻzbekiston Respublikasi eksport portfelini diversifikatsiya qilish yoʻnalishlari va ushbu iqtisodiy jarayonning aholi yashash standartlariga oʻtkazadigan bevosita taʼsiri tizimli tahlil qilingan. Mamlakat Statistika agentligining 2025–2026-yillardagi ochiq maʼlumotlariga tayanib, tashqi savdodagi tarkibiy siljishlar, jumladan, xomashyoga qaramlikdan tayyor mahsulotlar eksportiga oʻtish tendensiyalari oʻrganilgan. Maqolada diversifikatsiyaning ijtimoiy sohaga taʼsir mexanizmlari, xususan, hududlarda barqaror ish oʻrinlari ochilishi, oilalar daromadining oshishi va ijtimoiy dasturlarni moliyalashtirish imkoniyatlari ilmiy jihatdan asoslab berilgan.