KORPORATIV NIZOLARNI HAL QILISHDA DA’VO MUDDATINI QO‘LLASH: QIYOSIY HUQUQIY YONDASHUV - S.N.Ko‘rganboyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur mavzu orqali korporativ nizolarni hal qilishda da’vo muddati institutining ahamiyati va amaliy roli qiyosiy huquqiy yondashuv asosida tahlil qilingan. Dastlab, O’zbekiston Respublikasi iqtisodiy protsessual qonunchiligida da’vo muddati tushunchasi va uning korporativ nizolarga nisbatan tatbiq etilishi yoritilgan. Shundan so‘ng, Germaniya, Fransiya va AQSh kabi rivojlangan davlatlar tajribasiga asoslanib, da’vo muddati bo‘yicha me’yoriy tartiblar o‘rganilgan hamda ularning samaradorlik jihatlari tahlil qilingan. Shuningdek, korporativ huquq subyektlarining huquqiy manfaatlarini himoya qilishda da’vo muddatining aniqligi va maqbulligi muhim omil sifatida ko‘rsatilgan.