AVTOSANOAT KORXONALARIDA SHOVQIN VA TITRASHNING MEHNAT UNUMDORLIGIGA TA’SIRI VA UNI KAMAYTIRISH BO’YICHA CHORA-TADBIRLAR - MAMASOLIEV SHOHRUX QOBILJON O‘G‘LI; ABDURAXMANOV ABDURASHID ATAXANOVICH (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA.Ushbu maqola avtosanoat korxonalarida shovqin va titrashning ishchilar salomatligi va mehnat unumdorligiga ko‘rsatadigan salbiy ta‘sirlarini mehnat gigiyenasi hamda tashkiliy boshqaruv nuqtai nazaridan o‘rganadi. Tadqiqot davomida surunkali shovqin ta‘sirida ishlaydigan ishchilarning ish unumdorligi, xatolar soni, charchoq ko‘rsatkichlari va kasbiy kasalliklar statistikasi tahlil qilingan. Bundan tashqari, ish vaqtini tashkil etish, muhofaza vositalari va psixofiziologik omillarning shovqin ta‘sirini kamaytirish mexanizmlaridagi o‘rni baholangan. Maqolaning asosiy xulosasi shundaki, shovqin va titrashni boshqarishda muhandislik yechimlari bilan bir qatorda tashkiliy-gigiyenik chora-tadbirlar: ish va dam olish rejimini optimallashtirish, individual muhofaza vositalarini to‘g‘ri tanlash, ishchilarni tibbiy nazorat ostida saqlash va psixologik reabilitatsiya muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu yondashuv korxonada mehnat unumdorligini 18–30% ga oshirishga zamin yaratadi.