HOSILA VA UNING TADBIQLARI - Ziyatov Hasan (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada matematik analizning eng muhim tushunchalaridan biri bo‘lgan hosila va uning amaliy tadbiqlari keng yoritiladi. Hosilaning ta’rifi, geometrik va fizik ma’nosi, asosiy xossalari hamda hosilani hisoblash qoidalari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, hosilaning funksiya xatti- harakatini o‘rganishdagi roli, ekstremum nuqtalarni topish, grafiklarni tekshirish hamda iqtisodiyot, fizika, texnika va boshqa fanlardagi qo‘llanilish sohalari haqida batafsil ma’lumot beriladi. Maqolada hosila tushunchasining nazariy va amaliy ahamiyati yoritilib, zamonaviy ta’lim jarayonida uni o‘rganishning dolzarbligi asoslab beriladi.