TRIGONOMETRIK FUNKSIYALAR - Ziyatov Hasan Sultonmurod o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada trigonometrik funksiyalar matematik tahlilning muhim bo‘limi sifatida keng yoritiladi. Sinus, kosinus, tangens va kotangens funksiyalarining ta’rifi, ularning asosiy xossalari hamda grafik xususiyatlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Trigonometrik funksiyalar nafaqat nazariy matematika, balki fizika, muhandislik, axborot texnologiyalari, geodeziya va iqtisodiyot kabi ko‘plab sohalarda keng qo‘llanilishi bilan ajralib turadi. Maqolada ushbu funksiyalarning davriyligi, juft va toqlik xossalari, trigonometrik ayniyatlar hamda ularning amaliy ahamiyati batafsil tushuntiriladi. Shuningdek, zamonaviy ta’lim jarayonida trigonometrik funksiyalarni o‘rganishning dolzarbligi ham asoslab beriladi.