KO‘CHATZORLARDA SIFATLI PAYVAND KO‘CHATLAR YETISHTIRISH TEXNOLOGIYASI - Raxmatova Feruza Erkin qizi; Tojiboyeva Nargiza Muminjon qizi; Yeshmuratova Nurgul Alijon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ko‘chatzorlarda sifatli payvand ko‘chatlar yetishtirishning zamonaviy texnologiyalari, agrotexnik tadbirlari va ularning samaradorligi yoritilgan. Payvand ko‘chatlar mevali daraxtlarning hosildorligi, kasalliklarga chidamliligi hamda nav xususiyatlarini saqlab qolishda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada payvandtag va payvandust tanlash mezonlari, payvandlash muddatlari, usullari hamda ko‘chatlarni parvarishlash jarayonlari tahlil qilingan. Shuningdek, sug‘orish, o‘g‘itlash, begona o‘tlar va zararkunandalarga qarshi kurashish tadbirlarining ko‘chat sifati va yashovchanligiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Sifatli ko‘chat yetishtirishda ilmiy asoslangan agrotexnologiyalarni qo‘llash bog‘dorchilik tarmog‘ining rivojlanishiga, hosildorlikning ortishiga va iqtisodiy samaradorlikning oshishiga xizmat qilishi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari ko‘chatchilik xo‘jaliklarida yuqori sifatli payvand ko‘chatlar ishlab chiqarishni takomillashtirish uchun amaliy tavsiyalar berishga yo‘naltirilgan.