THANATOLOGIYA: O‘LIM VAQTINI ANIQLASHNING TIBBIY USULLARI - Abduvaxobov Sarvarbek Maxmudjon o‘g‘li; Ilhomjonova Diyoraxon (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu bob tanatologiyaning o‘lim vaqtini aniqlashning tibbiy usullarini tanqidiy tahlil qilishga bag‘ishlangan. Unda algor mortis, livor mortis, rigor mortis va biokimyoviy ko‘rsatkichlar kabi postmortem o‘zgarishlar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot hozirgi "oltin standartlar"ni, ularning ilmiy asoslarini va amaliy yutuqlarini baholaydi, shuningdek, aniqlikka ta’sir etuvchi omillarni tahlil qiladi. Asosiy e’tibor ushbu usullarning cheklovlari va aniqlikni oshirishga qaratilgan kelajakdagi tadqiqot istiqbollariga qaratilgan. Bu sud-tibbiy amaliyotda o‘lim vaqtini aniqlashning ahamiyatini ta’kidlaydi.