YAQIN SHARQ STRATEGIK TUGUN SIFATIDA: ARAB-ISROIL URUSHLARIDA SUPERDAVLATLARNING TO’QNASHUVI - Xudoyberdiyev Azizbek Berdiyor o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola yaqin sharq hududida arab davlatlari Misr rahnamoligida va Isroil o’rtasidagi 70 – yillardagi to’qnashuvlari, hududiy mojarolar va bu urushda yagona liderning qanchalik kata ro’l o’ynagani va uning hokimiyatdan ketishi natijasida urushda g’alaba Isroil qo’liga o’tganligini, bu urushga dunyoni XX asrning ikkinchi yarmini deyarli to’liq qamrab olgan sovuq urushning ta’sirini, kapitalizm rahnamosi AQSH va sotsializm homiysi va markazi bo’lgan Sovet ittifoqi o’rgtasidagi ikki tomonga homiylik orqali o’z kuchlarini ko’z ko’z qilishligini, urus davomida kutilmaganda superdavlatlardan birining shaxsan urushga kirib ketishligini, bu urushda shu paytgacha ya’ni XX asrning 70 yillarigacha va undan so’ng ham kuzatilmagan arab davlatlarining Isroilga qarshiligini ilmiy asosda tahlil qilinadi.