KASB-HUNAR KOLLEJLARIDA DUAL TA’LIM TIZIMINING KASBIY TAYYORGARLIK SIFATIGA TA’SIRI - TURG'UNOVA BARNO MUTALLIBOVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada kasb-hunar kollejlarida dual ta’lim tizimining kasbiy tayyorgarlik sifatiga ta’siri tahlil qilingan. Hozirgi kunda mehnat bozori ehtiyojlariga mos, amaliy ko‘nikmalarga ega bo‘lgan malakali mutaxassislarni tayyorlash ta’lim tizimining ustuvor vazifalaridan biri hisoblanadi. Shu nuqtai nazardan, dual ta’lim tizimi nazariy ta’lim va ishlab chiqarish amaliyotining o‘zaro integratsiyasini ta’minlovchi samarali pedagogik model sifatida e’tirof etilmoqda. Tadqiqotda dual ta’limning mazmun-mohiyati, uning kasb-hunar kollejlarida qo‘llanilish xususiyatlari hamda o‘quvchilarning kasbiy kompetensiyalarini rivojlantirishdagi o‘rni yoritilgan. Maqolada dual ta’lim tizimining o‘quvchilarda amaliy bilim, ko‘nikma va malakalarni shakllantirish, ishlab chiqarish muhitiga moslashish, mustaqil faoliyat yuritish hamda kasbiy masalalarni hal etish qobiliyatlarini rivojlantirishdagi ahamiyati ochib berilgan. Shuningdek, ta’lim muassasalari va ish beruvchi korxonalar o‘rtasidagi hamkorlikning samaradorligi, o‘quv jarayonini mehnat bozori talablariga moslashtirish imkoniyatlari ham tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari dual ta’lim tizimi bitiruvchilarning raqobatbardoshligini oshirish, ularning ishga joylashish imkoniyatlarini kengaytirish va kasbiy faoliyatga tayyorlik darajasini yuksaltirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi. Dual ta’lim tizimini yanada takomillashtirish uchun ishlab chiqarish korxonalari bilan hamkorlikni kengaytirish, amaliy mashg‘ulotlar sifatini oshirish hamda zamonaviy kasbiy kompetensiyalarni shakllantirishga qaratilgan mexanizmlarni rivojlantirish zarurligi asoslab berilgan.