SHARQ VA G‘ARB MADANIYATLARIDA AXLOQIY-ESTETIK QARASHLARNING EVOLYUTSIYASI - Abduraxmonov Shoxrux Dilshod o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sharq va G‘arb madaniyatlarining o‘ziga xos xususiyatlari, ularning axloqiy-estetik qarashlari hamda tarixiy taraqqiyot jarayonidagi o‘zaro ta’siri tahlil qilingan. Tadqiqotda Sharq va G‘arb sivilizatsiyalari o‘rtasidagi madaniy muloqotning shakllanish bosqichlari, uning falsafiy va estetik asoslari yoritilgan. Shuningdek, musulmon Sharqi mutafakkirlarining G‘arb falsafasi va estetik tafakkuri rivojiga ko‘rsatgan ta’siri, xususan, Gyote, Gegel va Kant qarashlarining Sharq falsafasi bilan mushtarak jihatlari ilmiy jihatdan tahlil etilgan. Maqolada globallashuv sharoitida milliy va umuminsoniy qadriyatlar uyg‘unligi, madaniyatlararo muloqotning ma’naviy taraqqiyotdagi ahamiyati hamda Sharq va G‘arb madaniy merosining zamonaviy jamiyat rivojidagi o‘rni ochib berilgan.