1924-YILGI MILLIY-HUDUDIY CHEGARALANISHNING O‘ZBEKISTON DAVLATCHILIGI SHAKLLANISHIDAGI TARIXIY AHAMIYATI - Poyonov Behruz Rashid o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada 1924-yilda Turkistonda amalga oshirilgan milliy-hududiy chegaralanish jarayonining O‘zbekiston davlatchiligi shakllanishidagi tarixiy ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda milliy-hududiy chegaralanishning siyosiy- huquqiy asoslari, uning amalga oshirilish sabablari hamda O‘zbekiston Sovet Sotsialistik Respublikasining tashkil topishidagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, ushbu jarayonning o‘zbek xalqining milliy davlatchiligini tiklash, hududiy yaxlitlikni ta’minlash va zamonaviy O‘zbekiston davlatchiligi taraqqiyotiga ko‘rsatgan ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari milliy-hududiy chegaralanish Markaziy Osiyoda yangi siyosiy-hududiy tuzilmalarning vujudga kelishiga zamin yaratganligini hamda O‘zbekistonning davlat sifatida shakllanishida muhim tarixiy bosqich bo‘lganligini ko‘rsatadi.