BULUTLI TIZIMLARDA MA’LUMOTLAR XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHNING ZERO TRUST ASOSIDAGI MODELI - Abdullayev Baxtiyor Panji o‘gli; Allaberdiyev Navruzbek Ikromovich; Xursanova Sarvinoz Jo‘raqul qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada bulutli tizimlarda ma’lumotlar xavfsizligini ta’minlash muammolari va ularni hal etishda Zero Trust modelining ahamiyati tahlil qilinadi. Zamonaviy bulut infratuzilmalarida an’anaviy xavfsizlik yondashuvlari yetarli darajada samarali emasligi aniqlangan. Tadqiqotda autentifikatsiya, ruxsatlarni boshqarish, tarmoq segmentatsiyasi va monitoring kabi asosiy mexanizmlar ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, Zero Trust modeli ruxsatsiz kirishlarni kamaytirish va tizim xavfsizligini oshirishda samarali yechim hisoblanadi.